Sylwestrowe przekąski

Moi drodzy! Nie będę ściemniać, że jestem kulinarnym mistrzem czy kimś podobnym. Bynajmniej. Lubię gotować to co szybkie i mało wymagające :)  Kieruję się dewizą : " szybko, tanio i smacznie" :) Nie potrafię też, jak moja siostra, wymyślić obiadu na podstawie tego co mam obecnie w lodówce! Często korzystam z przepisów na różnych blogach kulinarnych lub przeglądam ciekawe książki :) Tak więc dziś o przekąskach na Sylwestrową "domówkę" spędzaną w gronie znajomych wraz z naszymi dziećmi :
  • Szynkowe ruloniki (przepis i zdjęcie pochodzi ze strony www.mniammniam.com, na która często zaglądam i POLECAM :)  

14 dużych plastrów szynki (najlepiej takiej z ciemną skórka o odrobiną tłuszczyku dookoła)
mały pęczek dymki
nieduży ogórek zielony
pęczek rzodkiewek
0,5 pęczka koperku lub natki
0,5 szkl. gęstego majonezu
0,5 łyżki chrzanu
sol, biały pieprz
Rzodkiewkę oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w malutka kostkę. Ogórek obrać i też pokroić drobno. Dymki oczyścić, drobno posiekać, szczypior od dymki umyć osuszyć, także drobno posiekać.
Pokrojone warzywa wymieszać, dodać majonez ( nie za dużo, tylko tyle, aby się wszystko skleiło w jedną całość). Przyprawić do smaku chrzanem, solą i pieprzem.
Na każdy plaster szynki nałożyć wałeczek nadzienia, delikatnie spłaszczyć, i zwinąć szynkę w rulon, tak żeby nadzienie było w środku. Ruloniki ułożyć na talerzu, udekorować majonezem i koperkiem lub natka pietruszki. 
  •  Faszerowane ogórki ( przepis pochodzi z gazety "Gotuj krok po kroku" - ten osobiście przeze mnie wypróbowany - PYSZNE!!)

2  długie zielone ogórki
200g tłustego sera feta
1 łyżka majonezu ( lub jogurtu naturalnego)
1 czerwona papryka
szczypiorek
rzodkiewki
Ser feta dokładnie rozetrzeć, dołożyć majonez lub jogurt. Oprószyć sola i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Ze szczypiorkiem robimy dokładnie to samo. wszystko dodajemy do sera. Ogórki po umyciu i obraniu kroimy w dość grube plastry (ok 4-5cm), następnie przekrawamy ukośnie ina pół. Z tak otrzymanych kawałków należy wydrążyć trochę miąższu. Ogórki nafaszerować nadzieniem z sera. Ozdobić według gustu.

  • Pizzerinki z mortadelą (przepis z gazetki "Przepisy czytelników") - pomysł do wykorzystania dla dzieci również sprawdzony przeze mnie :)
2 szklanki mąki
20g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 lyżeczka cukru
szczypta soli
odrobina ostrej papryki w proszku
1 jajko
1 łyżka oleju
keczup
200g mortadeli
100g sera żółtego
Mleko lekko podgrzać, po czym wsypać cukier i łyżeczkę mąki. Następnie dołożyć rozdrobnione drożdże. Starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.  Rozczyn wymieszać z resztą mąki, olejem, sola, papryką i jajkiem. Składniki zagnieść na ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 5cm, a następnie wykroić szklanką kółka. Krążki posmarować keczupem, na każdy nałożyć mortadelę, posypać startym serem. Piec na blaszce w 180 stopniach . To co położymy na wierzch zależy absolutnie od tego co lubimy najbardziej :)

  • Frytki kurczakowe do pogryzania (przepis również ze strony mniammniam )
piersi kurczaka - około 0,5 kg
pół szklanki mąki
około pół szklanki mleka
sól
pieprz
szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
szczypta czosnku w proszku
jajko
olej do smażenia

Pierś kurczaka myję, suszę - np. papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami.
Piersi kroję w cienkie i długie kawałki - tak, by przypominały bardzo długie frytki.
Mąkę mieszam z mlekiem i jajkiem i odrobiną soli - mleka dodaję tyle, by otrzymać ciasto o gęstości śmietany.
Paski kurczaka zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju 3-4 minuty. Oleju na patelni powinno być tyle, by frytki w nim swobodnie pływały.
Kiedy frytki są złociste, znak, że są gotowe do jedzenia.
  • Paszteciki z ciasta francuskiego
Takie paszteciki pewnie zna każdy i każdemu smakują, zarówno na ciepło jak i zimno :) Rodzaj farszu całkowicie dowolny : od smażonych pieczarek, przez pieczarki z kapustą kiszoną, mięso mielone po wegetariańskie z serkiem śmietankowym i warzywami lub z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami
  • jajka faszerowane  - tu tak jak w przypadku pasztecików farsz według podniebienia gości, ja najbardziej lubię taki tradycyjny : żółtka zmiksowane z wędlinką, szczypiorkiem i rzodkiewką
  • tzw "świnki w cieście"  , czyli parówki, tudzież kabanosy zawinięte w ciasto naleśnikowe; całość można polać gotowym sosem ze słoika i posypać startym żółtym serem, całość zapiekamy w piekarniku
  • kanapki - wszelkiego rodzaju, z pieczywa tostowego, razowego, chleba domowego wypieku. Z wędlinami, sałatą, pomidorkami, ogórkami, rzodkiewkami, serem żółtym, śmietankowym, z pastami ( polecam jajeczną lub z makreli!)
  • koreczki  -lubiane również przez każdego, również moją córkę o ile głównym składnikiem jest czerwona papryka :) Mogą tez być koreczki owocowe - dobry sposób na zachęcenie dziecka do jedzenia owoców!
Mam nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie :) Już teraz życzę udanej zabawy i  smacznego! Ja, jak wspomniałam, spędzę go po raz kolejny na tzw "domówce" . Rok temu u siostry, a tym razem u dobrych znajomych, których poznaliśmy dzięki przyjaźni mojej córki  z pewną Zuzanną poznaną w przedszkolu ;)

 
Zwykłej Matki Wzloty i Upadki © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka