Pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza. Temperatury skaczą raz w górę raz w dół, aż kręćka można dostać.Jednego dnia 26 stopni i pot leci z człowieka, a na drugi dzień duchota i ta okropna wilgoć w powietrzu. Czego jak czego, ale nie znoszę tych chwil przed burzą (o ile ona w końcu nadchodzi), bo czasem po prostu zbiera się na ulewę, powietrze ciężkie, gęste....a tu nic z tego.
Zauważyłam, że nawet na męża szanownego źle pogoda działa (o dziecku nawet nie wspomnę!), tak więc liczę, że dla równowagi dzisiejszy post może umili komuś dzień. Postanowiłam napisać o czymś, co mi zdecydowanie sprawia radość. Poprawia nastrój, ale uprzedzam - idzie jednocześnie w bioderka. Od czego są jednak rowery i kijki do nordic-walking?
Czy jest ktoś kto nie lubi sernika?? Pod jakąkolwiek jego postacią? Ja uwielbiam chyba dosłownie wszystkie odmiany. Zatem obdaruję Was dziś kilkoma (sprawdzonymi przeze mnie) przepisami na te słodkie cudowności. Zbliża się Dzień Matki, więc może skorzystacie z jakiegoś przepisu :)
Od zawsze sernik kojarzy mi się ze świętami w domu rodzinnym. Taki typowy tradycyjny sernik z własnoręcznie mielonego sera. Dziś z wygody stosujemy "doskonałe" sery w wiaderkach, które są już zmielone, przez co przyspiesza nam się cały proces pieczenia. Jednak skoro nawet moja babcia przekonała się do takich "gotowców", to czemu nie ułatwiać sobie życia? Jako pierwszy zatem przedstawię Wam przepis, który dostałam od mojej babci. Z mała modyfikacją, gdyż jak zauważycie większość serników nie będzie na cieście. Preferuję zdecydowanie "ciasteczkowe spody", z petit-berów :) Pomijając szybkość wykonania, po prostu zawsze się udaje. Nie ma zagrożenia, że ciasto wyrośnie za duże i zepsuje nam smak ukochanego serniczka. Poza tym taki ciasteczkowy spód jest "lżejszy" w smaku :) Nie do każdego przepisu jestem w stanie zamieścić zdjęcia, ale....Może to i lepiej? ;)
SERNIK BABCI
1,5 kg sera
10 jaj
2 szklanki cukru (ja daję trochę mniej, żeby nie był za słodki)
1 Kasia lub masło
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie olejek do ciast
Cukier ucierać z margaryną, dodając żółtka. Wszystko razem ucierać na puszystą masę. Następnie dodawać partiami ser, cały czas ucierając. Do gotowej masy serowej można wsypać sparzone wcześniej rodzynki lub skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do niej budynie z proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do masy serowej i dokładnie wymieszać. Całość wylać na blachę z wyłożonymi ciasteczkami. Piec (w zależności od piekarnika) około godziny w temp. 180 stopni.
SERNIK NA ZIMNO (CHŁODNIK)
3 kubeczki serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy)
2 cukry waniliowe
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyzki masła
2 galaretki
owoce, biszkopty
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym, powoli dodawać serek. Żelatyna - rozpuścić 1 1/2 szklanki gorącego mleka , tak by nie było grudek. Dolać do niej pozostałe zimne mleko i wszystko razem wlać powoli do masy serowej (cały czas mieszając). Owoce i galaretka w zależności od sezonu i upodobań smakowych. Jednak pamiętajcie, by nie wybierać kiwi!!
SERNIK BRZOSKWINIOWY
Ciasto :
3 szklanki maki
1 Kasia
5 łyżek cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść. Podzielić na trzy części. Dwie z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wysypać na blachę.
Masa serowa :
1/2 kg sera
1 całe jajo
1 budy smietankowy
1/2 Kasi
1/2 szklanki cukru pudru
Margarynę utrzeć z jajkiem i cukrem dodając ser i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, by masa była gładka.
Na wyłożone na blachę ciasto wlać masę serową i na to owoc ( brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, ananas). Na owoc wyłożyć białka ubite z jedna szklanka cukru. Na białka utrzeć trzecia część ciasta. Piec około godziny w 180 stopniach.
SERNIK Z KROPLĄ ROSY
Spód ( tu konieczny, gdyż masa jest bardzo rzadka) :
1,5 szklanki maki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki Kasi
Zagnieść i wyelpic nim blachę.
Masa serowa :
1kg sera
5 całych jaj
1 szklanka cukru
sok z pół cytryny
1/2 szklanki oleju
2,5 opakowania budyniu smietankowego
2 szklanki mleka
Jaja ubić z cukrem. Dodać sok z cytryny, olej, budynie, mleko i ser. Piec około godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nim pianę z 3 białek 1 1/2 szklanki cukru pudru. Piec dalej około 10 minut.
SERNIK Z KREMÓWEK
Kruche ciasto do wylepienia blachy lub petit-bery :)
Masa serowa :
1kg sera
1,5 szklanki cukru
2 budynie smietankowe
2 kremówki po 250ml
10 jaj
Ser utrzeć z żółtkami i 3/4 szklanki cukru. Dodać budynie. Białka ubić i na koniec dodać resztę cukru. Oddzielnie ubic kremówki. Wszystko razem wymieszać i wyłożyc na herbatniki. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
PIERNIK Z SEREM I WIŚNIAMI
Ciasto :
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamomonu
3 łyżki kakao
5 goździków
1/2 kostki Kasi
Wszystko razem zagotować i odstawić do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodać 1 całe jajko, łyżeczkę sody, 2 szklanki przesianej mąki. Wszystko wymieszać i wlać na wysmarowana blachę. Piec 20 minut.
Masa serowa :
1/2 Kasi
12 łyżek cukru pudru
4 kubeczki serka homogenizowanego ( nie używać od razu po wyjęciu z lodówki!)
2 cukry waniliowe
Kasię z cukrem dobrze utrzeć. Następnie powoli dodawać serek i cały czas mieszać, Na koniec wylać wszystko na zimny piernik, układać wiśnie i polać polewą czekoladową.
MURZYNEK Z SEREM
Ciasto :
1 Kasia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
6 łyżek wody
Wszystko wymieszać i zagotować. Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka i zmiksować. Dodać 1,5 szklanki maki tortoweji 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodac ubite białka. Ciasto wlać na blachę.
Masa serowa :
1/2 kg serka
1/3 Kasi
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
olejek cytrynowy
1 łyzka kartoflanki
Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i łyżkę kartoflanki, proszek, a na koniec ubite białka. Całość nakładać łyżką w rzędach na ciasto i razem piec ok godziny w 170 stopniach.