W czasie naszych rodzinnych wakacji poniższych pyszności raczej nie będzie. Ale będą zapewne inne. Chociaż nie! Zrobię właśnie jedno z tych dań :)
Ponieważ nadal trwa czas weekendowych spotkań, pikników i grillowania, chcę Wam zaproponować dwa przepisy, które sama wypróbowałam!
Może się zdziwicie, ale nie będzie to tym razem nic słodkiego! :)
Nie żebym nagle przeszła na dietę - Co to, to nie! Ja się do tego nie nadaję. Po stokroć wolę "wciągnąć" kawałek serniczka i iść go później "spalić" z kijkami w lesie, niż odmówić sobie tej wręcz niebiańskiej przyjemności jego skonsumowania!
Do rzeczy. Jakiś czas temu na FB dostrzegłam post z kaszą jaglaną w tle. Pochodzi ona z bloga KASZOMANIA, na który z racji tego, że lubię wszelkie kasze, często zaglądam.
Lubicie leczo? Jeśli tak, to super.
A może lubicie kaszę jaglaną? W tym przypadku będzie jeszcze lepiej!
Kiedyś wrzuciłam post Piątkowe menu, na którym opisałam Wam jedną z moich ulubionych past na kanapki - z makreli i kaszy jaglanej. Możecie się więc domyślić, że ją uwielbiam :)
Przepis pozwoliłam sobie skopiować, bo danie przyrządziłam tak samo jak autorka bloga Kaszomania. Jednak zdjęcia są już moje :)
Składniki:
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 4 papryki (różne kolory)
- ok. 250 g frankfurterek
- 3 cukinie
- pomidory z puszki
- oliwa do smażenia
- pieprz, sól, papryka słodka
Wykonanie:
1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.
2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy do momentu, aż będzie miękka.
3. Dodajemy frankfurterki i dalej dusimy przez ok. 5 minut.
4. Cukinię kroimy w kostkę. Dodajemy do całości wraz z pomidorami z puszki. Dusimy do momentu, gdy cukinia nieco zmięknie.
5. W międzyczasie danie doprawiamy pieprzem, solą i papryką słodką.
6. Gotujemy kaszę jaglaną. Po ugotowaniu łączymy ją z leczo i mieszamy.
SAŁATKA
2 puszki czerwonej fasoli - na dno naczynia
kilka pokrojonych pomidorów - można posypać pieprzem lub bazylią;
dwa opakowania sera feta - na samą górę
małe opakowanie jogurtu naturalnego z trzema łyżkami majonezu
Prawda, że proste, szybkie, tanie i smaczne? Na kolację, na obiad, dla gości. Sprawdzają się w każdej sytuacji :) POLECAM!
Sałatka jest zdecydowanie "piątkowa", bo bezmięsna, a nawet do leczo wcale nie musicie dodawać żadnej kiełbaski - warzywa też wystarczą :)