Coś w sam raz na weekendową przekąskę do kawy.
Mam dziś dla Was przepis, którego autorką jest Anna Starmach. Znajdziecie go TUTAJ
Ciasteczka w piegi. Uwielbia je moja córka. Głównie ze względu na te "piegi", które wykonane są ze znanych i lubianych przez większość dzieciaków cukierków :)
Jeśli komuś nie chce się klikać na stronę z przepisem, a jest już u mnie na blogu to podam Wam ten przepis ja :) Jest bardzo prosty i szybki, zgodnie z zasadami "Pyszne 25 - do 25minut, do 25złotych". Nie wypróbowałam jeszcze wielu przepisów Pani Ani, a mam jej dwie książki, ale te ciasteczka mogę Wam gorąco polecić :)
Ta góra ciasteczek ze zdjęcia powstała z podwójnej porcji, ja podam Wam oryginalną wersję :
150g miękkiego masła
150g cukru
300g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kolorowe cukierki typu LENTYLKI :)
Wymieszaj mąkę wraz z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w folie spożywczą i włóż na 5minut do zamrażalnika. Na blaszce ułóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta uformuj kuleczki i układaj je na blasze, każdą kulkę delikatnie spłaszcz i wciśnij w nią cukierki. UWAGA! Nie róbcie tych kulek za dużych bo zamiast ciastek pod wpływem ciepła zrobią się naleśniki :) Chyba, że lubicie takie duże ciacha!
Piecz ok 15 minut w temp. 180 stopni..
Ciasteczka będa miękkie zaraz po upieczeniu, ale gdy wystygną zrobią się smacznie kruche :)
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
120g miękkiego masła
80g drobnego cukru
1 jajko
250g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady - takiej jaką lubicie
50g posiekanych orzechów - tez weźcie swoje ulubione
Nastaw piekarnik na 180stopni. Czekoladę pokrój na malutkie kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj mikserem i stopniowo dodawaj mąkę. Na samym końcu do masy dodaj orzechy i czekoladę i wymieszaj łyżką. Z masy formuj kuleczkę i dalej tak samo jak z ciasteczkami w piegi :)
SMACZNEGO I MIŁEGO WEEKENDU!!!