Lubię jeść.
Naprawdę mogę jeść praktycznie wszystko i często.
Jedyne co mnie powstrzymuje to fakt, iż waga patrzy na to spode łba.
Jednak można jeść dużo, ale zdrowo i tak, by nie było w tym zbędnych kalorii :)
Nie jestem specjalistą od zdrowego żywienia, nie stosuję żadnych diet (mam ewidentny brak silnej woli w tej kwestii!). Jednak dbam o to, by w naszej codziennej diecie były owoce i warzywa. Córka niejednokrotnie zamiast tradycyjnej kolacji woli zjeść banana!
My z mężem staramy się bardzo, by nie jeść późno wieczorem i nie podjadać. Jogurt naturalny z musli, czy płatkami albo karmą dla ptaków jak nazywa to mój małżonek to u nas już chyba standard.
Co jeszcze można zjeść na kolację, by się nie przejeść przed snem?
Mam dla Was kilka propozycji, które podsunęła mi siostra :)
- sałata
jajko na twardoszczypiorekpomidoryogórek kiszonydo tego so z jogurtu i keczupu
-
sałatatuńczyk w sosie własnymgroszekogórek konserwowyczerwona cebulkaprażone pestki(dowolne)sos z musztardy, oleju, odrobiny wody lub soku z cytryny3. sałatafasolka czerwonamarchew pocięta obieraczkącebulaogórek konserwowypestkisos musztardowy4. sałataser fetapaprykaogórek zielonypestkioliwa z oliwekpieprz,tymianekTOSTYtosty pełnoziarnistena to drobno posiekane pomidory z cebulką, solą, pieprzem,bazylią, i odrobiną oliwy z oliwekWAFLE RYŻOWE - wafle ryżowe z pastą z soczewicy
soczewice ugotować w osolonej wodzieodsączyć, zblendować na gładką masędodać pieprz do smakui do tego drobno posiekany zielony ogórek i szczypiorekJAJKO SADZONE - jajko sadzone z sałatką z pomidorów
pomidory posiekać, dodać ogórek kiszony, cebulkę, doprawić
SOCZEWICA Z PUSZKI Z WARZYWAMIsoczewicę odsączyć, dodać podsmażoną cukinię doprawioną solą i tymiankiemdodać pokrojone w duże kawałki pomidorypolać oliwą z oliwekdoprawić do smaku
CIECIORKA PIECZONA- doskonała alternatywa dla osób lubiących coś pochrupać wieczorem :)cieciorkę namoczyć przez noc w dużym naczyniugotować na małym ogniu ok 50 min, aż będzie miękkaodsączyćdodać łyżkę oleju i ulubione przyprawywymieszać i piec w piekarniku z termoobiegiem ok 25 min aż się zrumieni
RULONIKI Z SZYNKIduże plastry szynki posmarować twarogiem zmieszanym z chrzanem, solądodać pokrojone w słupki ogórkizielonezawinąć w rulonik
PLACUSZKI Z SOCZEWICYsoczewice ugotować, rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkumędodać jedno jajko surowei wymieszać jak mieloneformować płaskie placki i smażyć na złotopodawać z sosem czosnkowym z jogurtu i świeżego czosnku
SAŁATKA BROKUŁOWAbrokuł ugotować na chrupkopokroić na różyczkidodać fasolę czerwoną, twaróg lub fetędodać sos czosnkowy i posypać prażonymi ziarenkamiWersja dla zabieganych : połówki papryki wypełnić dowolnym twarogiem (polecam Fetę!), posypać szczypiorkiem lub koperkiem - co kto lubi i prażonymi ziarnami słonecznika
Jak macie jakieś swoje pomysły na szybkie i lekkie kolacje - chętnie skorzystamy :)Natomiast nasz niedzielny obiad może i nie był już tak lekki i zdrowy, choć warzywa w nim były, ale za to pyszny i polecam go wypróbować :)Przepis pozwoliłam sobie "zgarnąć" z bloga, do którego ostatnio chętnie zaglądam, a który odkryłam całkiem niedawno.W kuchni u Moniki i jej faszerowane pieczarki!Zapewne nie jedna z Was robiła już kiedyś coś takiego, ale ja rzadko, bo nie często trafiam na takie fajne duże pieczary :)Przepis Moniki (trochę może zmieniłam), a wykonanie moje dlatego nie wygląda to może jak z katalogu, ale wierzcie mi - było pyszne i sycące!kilka dużych pieczarekworeczek kaszy kus kusczerwona papryka zielona pietruszkamięso mielonetymianek, oreganoPieczarki wydrążyć i całość wyjętą ze środka podsmażyć wraz z papryką i mielonym. Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić. Jak już mięso będzie gotowe wymieszać wszystko z kaszą, dodać zieleninę i nafaszerować pieczarki.Jako surówkę użyłam podsmażonej cukinii :)