Strony

23 listopada 2015

Lekko na wieczór!

Lubię jeść.
Naprawdę mogę jeść praktycznie wszystko i często.
Jedyne co mnie powstrzymuje to fakt, iż waga patrzy na to spode łba.
Jednak można jeść dużo, ale zdrowo i tak, by nie było w tym zbędnych kalorii :)
Nie jestem specjalistą od zdrowego żywienia, nie stosuję żadnych diet (mam ewidentny brak silnej woli w tej kwestii!). Jednak dbam o to, by w naszej codziennej diecie były owoce i warzywa. Córka niejednokrotnie zamiast tradycyjnej kolacji woli zjeść banana!
My z mężem staramy się bardzo, by nie jeść późno wieczorem i nie podjadać. Jogurt naturalny z musli, czy płatkami albo karmą dla ptaków jak nazywa to mój małżonek to u nas już chyba standard.
Co jeszcze można zjeść na kolację, by się nie przejeść przed snem?
Mam dla Was kilka propozycji, które podsunęła mi siostra :)

 SAŁATKI, bo to o nich mowa :
  1. sałata
    jajko na twardo
    szczypiorek
    pomidory
    ogórek kiszony
    do tego so z jogurtu i keczupu

  2. sałata
    tuńczyk w sosie własnym
    groszek
    ogórek konserwowy
    czerwona cebulka
    prażone pestki(dowolne)
    sos z musztardy, oleju, odrobiny wody lub soku z cytryny 

    3. sałata
        fasolka czerwona
        marchew pocięta obieraczką
        cebula
        ogórek konserwowy
        pestki
        sos musztardowy

    4.  sałata
         ser feta
         papryka
         ogórek zielony
         pestki
         oliwa z oliwek
         pieprz,tymianek

    TOSTY
    tosty pełnoziarniste
    na to drobno posiekane pomidory z cebulką, solą, pieprzem,bazylią, i odrobiną oliwy z oliwek

    WAFLE RYŻOWE  - wafle ryżowe z pastą z soczewicy

    soczewice ugotować w osolonej wodzie
    odsączyć, zblendować na gładką masę
    dodać pieprz do smaku
    i do tego drobno posiekany zielony ogórek i szczypiorek

    JAJKO SADZONE   - jajko sadzone z sałatką z pomidorów

    pomidory posiekać, dodać ogórek kiszony, cebulkę, doprawić


    SOCZEWICA Z PUSZKI Z WARZYWAMI
    soczewicę odsączyć, dodać podsmażoną cukinię doprawioną solą i tymiankiem
    dodać pokrojone w duże kawałki pomidory
    polać oliwą z oliwek
    doprawić do smaku



    CIECIORKA PIECZONA- doskonała alternatywa dla osób lubiących coś pochrupać wieczorem :)
    cieciorkę namoczyć przez noc w dużym naczyniu
    gotować na małym ogniu ok 50 min, aż będzie miękka
    odsączyć
    dodać łyżkę oleju i ulubione przyprawy
    wymieszać i piec w piekarniku z termoobiegiem ok 25 min aż się zrumieni


    RULONIKI  Z SZYNKI
    duże plastry szynki posmarować twarogiem zmieszanym z chrzanem, solą
    dodać pokrojone w słupki ogórki
    zielone
    zawinąć w rulonik

    PLACUSZKI Z SOCZEWICY
    soczewice ugotować, rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkumę
    dodać jedno jajko surowe
    i wymieszać jak mielone
    formować płaskie placki i smażyć na złoto
    podawać z sosem czosnkowym z jogurtu i świeżego czosnku
     

    SAŁATKA BROKUŁOWA
    brokuł ugotować na chrupko
    pokroić na różyczki
    dodać fasolę czerwoną, twaróg lub fetę
    dodać sos czosnkowy i posypać prażonymi ziarenkami

    Wersja dla zabieganych : połówki papryki wypełnić dowolnym twarogiem (polecam Fetę!), posypać szczypiorkiem lub koperkiem - co kto lubi i prażonymi ziarnami słonecznika


    Jak macie jakieś swoje pomysły na szybkie i lekkie kolacje - chętnie skorzystamy :)

    Natomiast nasz niedzielny obiad może i nie był już tak lekki i zdrowy, choć warzywa w nim były, ale za to pyszny i polecam go wypróbować :)
    Przepis pozwoliłam sobie "zgarnąć" z bloga, do którego ostatnio chętnie zaglądam, a który odkryłam całkiem niedawno.
    W kuchni u Moniki i jej faszerowane pieczarki!
    Zapewne nie jedna z Was robiła już kiedyś coś takiego, ale ja rzadko, bo nie często trafiam na takie fajne duże pieczary :)
    Przepis Moniki (trochę może zmieniłam), a wykonanie moje dlatego nie wygląda to może jak z katalogu, ale wierzcie mi - było pyszne i sycące!

    kilka dużych pieczarek
    woreczek kaszy kus kus
    czerwona papryka zielona pietruszka
    mięso mielone
    tymianek, oregano
    Pieczarki wydrążyć i całość wyjętą ze środka podsmażyć wraz z papryką i mielonym. Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić. Jak już mięso będzie gotowe wymieszać wszystko z kaszą, dodać zieleninę i nafaszerować pieczarki.
    Jako surówkę użyłam podsmażonej cukinii :)