Strony

13 marca 2017

Słodko, czyli makowiec w pieluszkach

Uprzedzam, że będzie dziś słodko, więc jeśli macie zamiar czytać ten wpis wieczorem-odłóżcie to na kolejny dzień :) Z góry tłumaczę, iż przepis ten otrzymałam od znajomej, ta zaś od swojej mamy, która znalazła go kilka lat temu w pewnej popularnej gazecie! Absolutnie nie uważam go za swój, tym bardziej, że ciasto wykonała moja teściowa, a ja zwyczajnie będąc nim zachwycona chciałam się przepisem podzielić z Wami. Dlaczego nie ja wykonałam te pyszności? Otóż jak już wiecie, lubię przepisy proste i szybkie, a ten do takowych nie należy, zdecydowanie! Jeśli ktoś zna to ciasto może się pochwalić swoim wykonaniem lub po prostu odczuciami smakowymi :)


Składniki:
CIASTO
  •  600g mąki
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 proszek do pieczenia
  • 100g masła
  • 200ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
NADZIENIE MAKOWE lub gotowa masa z puszki
  • 1 szklanka maku 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
KREM BUDYNIOWY
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
POLEWA (ja rozpuszczam w mleku zachomikowane w domu czekoladowe jajka z kinder niespodzianek)
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 4-5 łyżek śmietany 18% 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
krok 1 - na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sola i sodą. Całość siekamy z zimnym masłem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajka, chwilkę siekamy i stopniowo wlewamy letnie mleko zagniatając ciasto. Ciasto dzielimy na 6 równych części i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Z dwóch części ciasta zrobimy blaty, a z czterech rolady makowe.

krok 2 - formę do pieczenia o wymiarach 23x28cm wyściełamy papierem do pieczenia. Jedną z sześciu części ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy w foremce. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i pieczemy 10minut. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Podobnie postępujemy z drugim blatem.

krok 3 - mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie odsączamy go na sicie. Mak mielimy 3razy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na puch, mieszamy z makiem, a na końcu z pianą z białek. Dodajemy kilka krople olejku.

krok 4 - pozostałe 4części ciasta rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy rolady. Rolady układamy obok siebie w tej samej formie, w której piekliśmy blaty. Pieczemy około 20-25minut w 180stopniach. Dzięki temu, że ułożymy rolady obok siebie, to urosną nam do góry a nie na boki. Gotowe rolady studzimy.

krok 5 - do rondla wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukry waniliowe, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiona mąkę. Całość zagotowujemy i gotujemy 2 minuty co jakiś czas mieszając. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem aż zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając.

krok 6 - na spód foremki foremki układamy jeden blat ciasta. Smarujemy go połową kremu budyniowego. Na kremie układamy rolady makowe, które smarujemy resztą kremu budyniowego. Na kremie układamy drugi z blatów. Całość polewamy polewą czekoladową. Polewa-żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy ja na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.

Jeśli zrobicie wszystko dokładnie tak jak w tej obszernej "instrukcji" wyjdzie Wam dokładnie takie cudo jak na zdjęciu. Po rozkrojeniu gotowego ciasta wygląda obłędnie!