Lato się kończy. Kalendarz z dnia na dzień przypomina nam o nieuchronnie zbliżającej się jesieni. Bądźmy szczerzy - pogoda za oknem tylko to potwierdza. Chciałoby się zatrzymać lato na cały rok. Tylko jak to zrobić? Jak cieszyć się ciepłym słońcem 356 dni w roku? Jednym ze sposobów jest... zamykanie go w słoikach. No może nie dosłownie, ale za pomocą przetworów wszelakich da się pośrednio to uczynić. Nie jestem typem kobiety kochającej pracę w kuchni. Zrobię co muszę i uciekam, ale w tym roku zaprzęgłam się do pomocy i byłam współtwórcą przecierów pomidorowych. Tylko po co nam w ogóle te warzywa? Jakie wartości odżywcze mają pomidory i dlaczego warto je jeść?
Pomidor im intensywniej pachnie, tym bardziej możemy być pewni, że pozwolono mu spokojnie dojrzewać i że jest świeży. Ja najbardziej lubię ów charakterystyczny zapach po oderwaniu "ogonka". Tak samo jest z kolorem pomidora - im mocniejszy i ciemniejszy, tym lepiej. Moja babcia zawsze powtarzała, że pomidory mają dużo potasu i jak będę ich dużo jadła nie złapią mnie żadne skurcze w nocy.
Dlaczego warto jeść pomidory?:
- witamina C - nie tylko cytryna, czy pietruszka jest bogata w tę akurat witaminę. Duży owoc pomidora zapewni Wam 60% dziennej dawki witaminy C
- witamina E - wzmacnia naczynia krwionośne
- beta karoten - myślałam, że tu najlepsza jest marchew, ale ona ma konkurenta w postaci pomidora właśnie! Warzywo to dzięki obecności silnych oksydantów pomaga nam neutralizować szkodliwe wolne rodniki.
- cholina - poprawia w organizmie procesy odpowiedzialne za naukę, odpowiada za proces wchłaniania tłuszczu i obniża stany zapalne
- pierwiastki mineralne - potas, który obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Zawierają także wapń (wpływa na stan kości i bóle mięśni), magnez (chroni przed osłabieniem organizmu) i żelazo
- witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na metabolizm cukru i odkładanie się cholesterolu
- witamina K - zwiększa krzepliwość krwi
- makroelementy - to właśnie w pomidorze znajdziecie mangan (niezbędny element przemiany materii), miedź (wpływa na stan serca) i kobalt (pomaga tworzyć hemoglobinę), które są rzadko spotykane w innych produktach
- likopen - naturalny barwnik, dzięki któremu pomidor ma intensywnie czerwony kolor. Nie wiedziałam, że jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów, który działa antynowotworowo. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom, rozwojowi miażdżycy. Hamuje zwyrodnienie plamki żółtej, działa skutecznie przeciw nowotworowi prostaty i szyjki macicy.
- błonnik - pomidory powinny zajadać osoby pragnące się odchudzać! Zawiera dużo wody, dzięki czemu działa moczopędnie wypłukując potas z organizmu.
Niestety pomidory mogą też uczulać więc nie każdy może się nacieszyć ich dobrodziejstwem.
Dlaczego warto jeść pomidory? - przecier pomidorowy |
Rodzaje pomidorów:
- malinowe - jedna z najpopularniejszych odmian. Są też i największe w rodzinie. Mają dużo soku i słodki smak. Nadają się doskonale na soki
- koktajlowe - najlepsze do dekoracji lub jako przekąska. Są czerwone i żółte, a czasem pomarańczowe.
- w kształcie "jajka" - idealne na przeciery, ponieważ posiadają bardzo zbity miąższ
- okrągłe gruntowe - najpopularniejsze z wszystkich odmian. Zawierają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które rosną pod gołym niebem, nie zaś w szklarni
Jak wspomniałam na początku, kilka dni temu zabrałam się za robienie przecieru z pomidorów. Stwierdzam, że nie ma nic prostszego, a smak zamknięty w słoikach cieszyć nas będzie nawet w środku zimy!
Jak zrobić przecier pomidorowy? Wrzucić pokrojone na dowolną wielkość kawałki ów warzywa do jak największego garnka i smażyć z dodatkiem soli. Następnie zblendować lub (jeśli skórki pozostały) odsączyć na sitku. Przelać przecier do słoików i zagotować. Prawda, że proste?