Strony

11 października 2017

Dania z pomidorów

Jakiś czas temu popełniłam tekst o... domowej roboty przecierze pomidorowym - KLIK. Przy tejże okazji przedstawiłam Wam niesamowite właściwości tego czerwonego warzywa. Udowodniłam (mam nadzieję, że skutecznie) dlaczego warto jeść pomidory. Szukając w internecie informacji sama dowiedziałam się, że więcej właściwości mają w sobie pomidory przetworzone niż surowe. Dlatego dziś niejako kontynuując ów wątek, "podrzucę" kilka naszych pomysłów na dania z pomidorów.


Które dziecko nie lubi pomidorówki? Te szkraby, które ja znam (choćby z relacji od innych mam) mogłyby jeść zupę pomidorową na okrągło. Moja córka zapytana o to, co chce na obiad, wciąż odpowiada, że pomidorówkę. No, ale ileż można, prawda? Kiedyś moja mama (chyba to była ona) podsunęła mi pomysł na zupę paprykowo-pomidorową. Jako, że moje dziecko uwielbia również czerwoną paprykę przygotowałam taki właśnie obiad. Przepis można zmodyfikować wedle własnych upodobań. Dajemy do środka co kto lubi. U nas musi być dużo pomidorów, papryki i... kiełbaski :)

Żeby nie była za lekka i rzadka, do zupy dodaję też ziemniaczki. Voila! Obiad gotowy na dwa dni dla naszej rodzinki i wiem, że każdy będzie najedzony oraz zadowolony. No i w końcu jest świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorowej z makaronem (bo ryżu moja pociecha akurat nie znosi!). 


Latem bardzo lubimy późnym popołudniem przyrządzić sałatkę z pomidorów i ogórków. Ale uwaga! Enzym znajdujący się w zielonych ogórkach (askorbinaza) niszczy witaminę C występującą w pomidorach! Dlatego lepiej do sałatki wykorzystać ogórki kiszone :) Sama czasem na drugie śniadanie przygotowuję sobie taką sałatkę, do której czasami dorzucam ugotowane na twardo jajka. Tworzy to nieco bardziej syty posiłek, ale mimo wszystko nadal stosunkowo lekki i obfitujący w wiele cennych dla organizmu składników.

Nie martwcie się, że sezon na pomidory trwa krótko. Przetworzone warzywa, czy nawet te puszkowane są bowiem jeszcze zdrowsze niż surowe. Likopen, czyli organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, występuje w takich przetworzonych pomidorach w większych ilościach. Jakie dania z pomidorów przetworzonych mogę Wam zaproponować? Klasyka - spaghetti, gołąbki, pizza. Oczywiście najlepsza jest pizza domowa, bo wtedy wiemy co jest w cieście i sami decydujemy o dodatkach.  Dzieci uwielbiają zarówno makaron z sosem jak i pizzę, więc nie przejmujmy się, że chcą jeść tego dużo. To właśnie w pomidorach jest najwięcej likopenu spośród wszystkich innych jego naturalnych źródeł. 

Moje przeciery stoją obecnie zamknięte w słoikach na półkach w garażu i tylko czekają aż będę miała ochotę na kolejne dania z pomidorów!
A jakie wy dania z tych warzyw lubicie najbardziej?