W święta objadałam się moim ukochanym sernikiem według babcinego przepisu. Córka za to wcinała makowiec. Jako, że nie jestem standardową kobietą, tuż po Bożym Narodzeniu, zamiast rozpocząć jakąś drakońską dietę, by pozbyć się tych świątecznych kalorii, upiekłam bardzo proste i szybkie ciasto, które uwielbiają wszyscy domownicy! O czym mowa? Babka marmurkowa. Jedno z ulubionych ciast Zwykłej Córki, jak również Zwykłego Taty :) Gwarantuję Wam, że nie ma w przepisie żadnych skomplikowanych czynności, a całość, łącznie z pieczeniem, zajmie ok 1,5h.
Proste i szybkie ciasto, czyli babka marmurkowa |
Czego potrzeba, by babka marmurkowa wyszła smacznie?
Składniki na proste i szybkie ciasto:
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
proszek do pieczenia
1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
olejek migdałowy
5 jaj
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ubić pianę i dodawać żółtka na przemian z cukrem. Po wymieszaniu dodać
mąkę z proszkiem. Wymieszać, dodać olej, olejek migdałowy i napój.
Rozdzielić ciasto na połowę. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki, a do drugiej 2
łyżki kakao. Do formy babkowej wlewać na przemian ciasto białe i
ciemne.
Ja całość mieszam mikserem. Jest dzięki temu szybciej, a moja babka marmurkowa wychodzi z piekarnika puchata jak chmurka :)
Ile czasu potrzebuje ciasto, by wyszło idealnie? W moim piecu około godziny. Jednak zawsze robię tzw. "test suchego patyczka" :)
Proste i szybkie ciasto, czyli babka marmurkowa |
Znacie przepis na babkę marmurkową? Jakie swoje sprawdzone, proste i szybkie ciasto mi polecicie?